Slovakerna går vidare till 2–0 efter vinst
by Andrew Podnieks|27 DEC 2023
Samuel Honzeks mål i första perioden blev det avgörande målet i Slovakiens 3–0-vinst över Schweiz under eftermiddagen i Frölundaborg. Vinst gör att slovakerna har ett resultat på 2–0, vilket är första gången sedan 2002 som de har inlett ett junior-VM med två raka vinster.

Schweiz gjorde sin första match i turneringen och kommer spela sin nästa match under morgondagen i Frölundaborg mot USA. För Slovakien väntar nu en ledig dag innan de ställs mot Norge under fredagen.

Den första perioden var en händelselös affär med ett fåtal bra målchanser från Slovakiens sida. Backen Rodwin Dionicio såg till att deras burväktare var alert när han råkade skicka en farlig passning framför mål som plockades upp av Peter Repcik. Hans sylvassa skott stoppades däremot av en snygg räddning från Alessio Beglieri som såg till att matchen förblev mållös.

Ett flertal minuter senare, kunde slovakerna bryta nollan efter en fin insats från Repcik. Han såg till att skapa en riktigt farlig målchans, och när pucken hamnade bakom mål så följde han efter. Han var etta på pucken och förflyttade den framför mål där Samuel Honzek tryckte in den vid 8:33. Målet blev det enda för den första perioden.

Tränare Marcel Jenni måste ha sagt några väl valda ord till de schweiziska spelarna då de kom ut och dominerade under den andra perioden. Laget förflyttade pucken med självsäkerhet och kunde effektivt stänga ner Slovakiens anfall. Trots det lyckades de inte utjämna ställningen — inte ens när de fick ett straffläge.

Straffen tilldelades efter att Thierry Schild hakade Honzek när han kom helt fri. Däremot kunde han inte överlista Beglieri i sitt backhandförsök till att lägga pucken mellan benskydden på målvakten.

Schweiz kunde kontrollera längre perioder av speltid innanför Slovakiens blålinje men kunde inte få hål på Adam Gajan, vars två bästa räddningar var under två snabba skott från Leo Braillard från nära håll.

I den tredje perioden kunde Schweiz fortsätta att sätta press men missade om och om igen. Gregory Weber stoppades av en snygg räddning från Gajan, och senare i perioden försökte Miles Muller få pucken i nät genom att skjuta i ett två-mot-ett läge men utan vidare framgång. Slovakerna fick ett sent powerplay men deras bästa chans kom när Rico Gredig lyckades göra sig fri, trots att laget var en man mindre, men inte heller då kunde ställningen utjämnas.

Repcik och Servac Petrovsky fick varsitt mål i tom bur och kunde på så sätt säkra Slovakiens vinst. Detta trots att Schweiz varit det bättre laget under större delar av matchen.