USA jatkaa puhtaalla pelillä niukan voiton turvin
Kirjoittaja: Andy Potts|15 TOUKO 2023
A deflected shot beats German goalie Mathias Niederberger to open the scoring in the game against the USA in Tampere, Finland.
USA:n nuoret pelaajat jatkoivat hyviä esityksiään USA:n kolmannessa perättäisessä voitossa Jääkiekon MM-kisoissa Tampereella. Harvardin yliopistojoukkueen pelaajat Sean Farrell ja Matt Coronato varmistivat kolmannen erän maaleillaan voiton Saksasta.

”Tämä oli todella jännittävä voitto joukkueelle,” sanoi USA:n maalivahti Casey DeSmith, joka torjui turnauksen ensimmäisen ottelunsa. Cal Petersen oli luukkuvahtina. ”On vaikea pelata takaa-ajoasemassa varsinkin Saksan kaltaista hyvää maata vastaan. Joukkueemme osoitti luonnettaan voittamalla ottelun.”

Saksan joukkueen pettymykset jatkuvat. Harold Kreisin joukkue oli hävinnyt niukasti Ruotsille ja Suomelle ja jatkoi hyviä esityksiään tässä ottelussa. 2-3 tappion jälkeen Saksa on edelleen pisteittä.

”Olemme päässeet niin lähelle joka kerta,” sanoi Saksan maalintekijä Samuel Soramies. ”Sen aistii jäällä. Meillä on ollut jokaisessa pelissä hyvät mahdollisuudet voittaa. Laukaukset ovat menneet ylärimaan ja tolppaan. Meidän täytyy jatkaa samaan tapaan ja varmasti pystymme voittamaan pelejä.”

Saksan joukkueen kokoonpanossa oli kaksi uutta pelaajaa. Puolustaja Leon Gawanke, 23, pelaa kolmansissa MM-kisoissaan ja hyökkääjä Manuel Wiederer, 26, tekee paluun MM-jäille sitten vuoden 2018.
Eisbären Berlinissä pelaava Wiederer oli lähellä tehdä avausmaalin, kun hän laukoi Saksan hallitsemassa ensimmäisessä erässä ylärimaan. Justin Schutzilla ja Frederik Tiffelsillä oli myös hyvät paikat. Tiffels pääsi läpiajoon, kun Dylan Samberg ei onnistunut katkaisemaan Moritz Müllerin syöttöä. Casey DeSmith venyi parhaimpaansa ja piti Saksan maalisarakkeen tyhjänä.

USA:n hyökkäyspeli kärsi jäähyistä. Lane Hutsonin laukauksen jälkeen Alex Tuch onnistui ohjaamaan kiekon vaarallisesti kohti maalia, mutta tolppa esti häntä jatkamasta maaliputkeaan.

Ruotsia ja Suomea vastaan pelatuissa otteluissa saksalaisten hyviä esityksiä ei palkittu voitolla. Pessimistisimmät fanit saattoivat alkaa pelätä samaa toisessa erässä, kun USA meni pelitilanteiden vastaisesti ensi kertaa johtoon. Amerikkalaiset painostivat siirretyn rangaistuksen aikana, mutta Ronnie Attardin laukaus oli jo menossa ohi maalin kun se yllättäen kimposi Kai Wissmanin luistimesta maaliin.

Erän puolivälissä USA oli pääsemässä ensimmäistä kertaa ylivoimalle tasavajaan jälkeen. Mutta Saksa onnistui tasoittamaan pelin alivoimalla. Kapteeni Müller laukoi kiekon maalia kohti eikä DeSmith onnistunut kontrolloimaan reboundia vaan Samuel Soramies nosti kiekon verkkoon. Se oli Soramiehen ensimmäinen maali tämän vuoden MM-kisoissa.

Se oli hieno hetki 24-vuotiaalle Hiedelbergissä syntyneelle pelaajalle, jolla on yhteyksiä Suomeen. ”Isäni on suomalainen ja isovanhempani asuvat täällä,” hän sanoi. ”Minulla on paljon sukulaisia täällä. He tulevat peleihin ja kaikki ovat innoissaan.”

Tasoituksen jälkeen Saksa otti ansaitsemansa johdon, kun Parker Tuomien syöttö puhkaisi USA:n puolustuksen. Schutz karisteli Nick Perbixin kannoiltaan ja ohjasi maltilla kiekon maaliin DeSmithin patjojen välistä.

”Olimme innoissamme, kun hän pääsi läpiajoon. Emme kunnolla nähneet maalia, koska kiekko meni maalivahdin jalkojen välistä,” sanoi joukkuekaveri Dominik Kahun. ”Näytti siltä, että maalivahti sai torjuttua kiekon, mutta kun Schutz alkoi tuulettaa, olimme onnellisia hänen puolestaan.”

Nopeat Saksan hyökkääjät pistivät Yhdysvaltain puolustuksen ahtaalle ja kolmannen erän alussa Tiffelsillä oli hyvä tilaisuus lisätä johtoa, mutta hänen laukauksensa meni maalin ohi. Tuo epäonnistuminen tuli kalliiksi hetkeä myöhemmin, kun USA tasoitti pelin. Sean Farrell, joka viimevuotisen olympia- ja MM-kisaedustusten jälkeen teki tänä vuonna NHL-debyyttinsä Montrealin riveissä, teki turnauksen ensimmäisen maalinsa.
Saksan ahdinko syveni 55. minuutilla, kun USA meni johtoon ylivoimamaalilla. Amerikkalaiset voittivat aloituksen pelikirjamaiseen tyyliin ja saivat kiekon Scott Perunovichille. Hänen syöttönsä löysi Coronaton vapaana takatolpalta ja Harvardissa pelaava Flamesin varaus onnistui saamaan nimensä maalintekijätilastoon Farrellin rinnalle.

”Se oli hyvin pelattu aloitustilanne,” sanoi maalintekijä. ”Scotty näki uskomattoman hyvin takatolpalle ja minä onnistuin saamaan mailan väliin. Hän pelasi tilanteen todella hyvin.”

”Se oli hyvä taistelu,” jatkoi Alex Tuch. ”Tänään Saksa pelasi todella hyvin. Heidän tehopelaajansa laukoivat paljon ja he tekivät pelistä meille vaikean. Olimme takaa-ajajia varsinkin ensimmäisessä erässä.”
”Otteemme paranivat pelin edetessä ja kolmannessa olimme niskan päällä. Aloimme pelata omaa peliämme. Teimme töitä kovasti ja puolustimme omaa maaliamme, koska maalivahtimme ansaitsi voiton.”

Peli ei kuitenkaan ollut vielä ohi Coronaton maalin jälkeen. Peli aaltoili päästä päähän. Marcel Noebels laukoi ensin sivuverkkoon ja sen jälkeen Farrell veti ohi tyhjästä maalista, kun hänellä olisi ollut mahdollisuus ratkaista ottelu.

Sekuntteja myöhemmin summeri soi USA:n voiton merkiksi ja DeSmith oli tyytyväinen joukkueensa tähänastiseen esitykseen. ”Olemme pelanneet todella kovia joukkueita vastaan ja olemme näyttäneet osaamisemme,” hän sanoi. ”Mutta työ on vasta alussa ja meillä on pitkä matka edessä.”

Saksan olisi onnistuttava kääntämään tasaiset esitykset voitoiksi. ”Olemme hävinneet kolme ottelua ja pelaamme nyt paineen alla,” Kahun totesi joukkueensa pelattua lohkon kolmea parasta maata vastaan. ”Meidän täytyy voittaa kaikki jäljellä olevat neljä peliä jos haluamme päästä puolivälieriin. Ehkä kolme voittoa riittää, jos onni on myötä. Mutta toisaalta, jos olisimme onnistuneet saamaan edes joitain pisteitä huippumailta, meillä olisi parempi tilanne. Meidän täytyy nyt rentoutua ja jatkaa hyviä otteitamme Tanskaa vastaan.”